.HR domene

Svaka zemlja svijeta ima svoju nacionalnu domenu.

Naša nacionalna domena je .hr domena, i njome upravlja CARNet (Hrvatske akademske i istraživačke mreže). To znači da CARNet donosi sve odluke vezano za administraciju i registraciju .hr domena, što svi ovlašteni registrari (ali i korisnici) moraju poštovati.

Besplatne i naplatne .hr domene

.hr domene se dijele u dvije kategorije, besplatne i naplatne .hr domene.

Glavna razlika između navedenih vrsta .hr domena, je vidljiva i u nazivu vrsta domena – besplatne domene se ne naplaćuju i CARNet određuje kako će domena izgledati, dok naplatne domene korisnici plaćaju i pod administracijom su ovlaštenih registrara.

Kod besplatnih domena postoje određeni uvjeti koje domena mora ispuniti da bi bila registrirana putem CARNeta. Naziv domene mora biti jednak nazivu firme ili obrta. Ukoliko se pak radi o from.hr ili iz.hr domeni, domena mora biti u obliku ime-prezime.from.hr ili ime-prezime.iz.hr.

Besplatne .hr domene registriraju korisnici samostalno, putem CARNet-a. Na vlasničku e-mail adresu koja je postavljena prilikom registracije će stizati obavijesti o isteku domene, te po potrebi poveznice za promjenu DNS zapisa ili podataka administrativne osobe.

Detalje svih .hr domena možete provjeriti putem DNS.hr stranice, unosom domene u polje za pretraživanje domena.

Obnavljanje .hr domene

Besplatne domene je potrebno obnavljati na godišnjoj razini putem e-mail obavijesti koju šalje CARNet 30 dana prije isteka. U slučaju da domena nije produžena, domena će biti automatski deaktivirana 15 dana po isteku, te 30 dana nakon isteka i obrisana.

Naplatne .hr domene se mogu brzo i jednostavno zakupiti putem naše web stranice. Registraciju i administraciju domena u tom slučaju vršimo mi, uključujući i sve izmjene koje želite napraviti na domeni. Naravno, glavna prednost naplatnih domena je to da možete zakupiti bilo koju željenu .hr domenu, bez obzira odgovara li imenu vaše firme ili obrta.

Kao i uvijek, dostupni smo vam za sva pitanja vezano za .hr domene, kao i za sva ostala pitanja ili poteškoće.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *