Što su SSD diskovi?

Solid State Disk diskovi koriste neizbrisivu memoriju za pohranu podataka. Naspram standardne memorije (RAM) podaci se ne gube kada SSD ostane bez napajanja. Klasični diskovi moraju vrtjeti svoje ploče za pronalaženje podataka prije nego što ga se može čitati ili mijenjati dok SSD-ovi nemaju taj probleme te je odaziv (vrijeme koje je potrebno da se podaci pronađu na disku) značajno brži.

Što se tiče I / O performansi, ispitivanja tvrtke Dell pokazala su da testiranje u Mbps (megabita u sekundi) za prijenos pod velikim opterećenjem bude 2x ili veći u odnosu na disk enterprise klase – jedan SSD može postići istu propusnost ili bolju od 3 diska u RAID 0 polju.

Posebno važno za dinamičke web stranice i one s visokim istovremenim prometom (kao što su Facebook ili Twitter) je vrijeme pristupa. Vrijeme je potrebno da se prvo locira područje podataka prije nego što se može pročitati ili pisati. S HDD-om to može varirati od 15-20 milisekundi (Izvor:Notebookcheck ), SSD-ovi smanjuju to isto vrijeme na samo 0,2 milisekunde. Dakako, situacija u svijetu u kojem štedimo milisekunde u vremenu odziva web stranice je kritična pa SSD-ovi nude ogromnu prednost.

 

Performanse web hostinga

Prednosti bržeg pristupa podacima Vaše stranice bi trebale biti očigledne, ali su od posebne važnosti za moderne podatkovne web stranice koje se dinamički generiraju iz stotine upita baze podataka.

Trenutno, mnoge web stranice su stvorene na open source web aplikacijama kao što su WordPress, Joomla te Drupal zbog njihove jednostavnosti uporabe i fleksibilnosti te mogućnosti prilagodbe svog izgleda s tisuće besplatnih tema i dodataka. Kada posjetitelj posjeti dinamičke web stranice kao što su stranice na WordPressu, posjet aktivira upite prema bazi i sadržaju u isto vrijeme. Uz standardne web hosting pakete koji koriste klasične tvrde diskove, pristup je spor zbog mehaničkog kretanja HDD-a. Sa SSD diskova, podaci se čitaju i pišu istovremeno. Dakle, iskustvo pregledavanja će biti znatno ugodnije zahvaljujući kraćem vremenu učitavanja.

Za eCommerce web stranice, brzina učitavanja je veliki faktor; spore web stranice će rezultirati slabijom prodajom. Kupci mogu postati frustrirani, odnosno, napuštaju web shop ili stranice u cijelosti. Možda mislite da su četiri sekunde razumno vrijeme učitavanja, ali ćete već samim time izgubiti 25 posto potencijalnih kupaca u tom trenutku! (PremaKISSmetrics podacima )

Čak i ako ne prodajete ništa, dostupnost brže stranice će povećati ukupnu iskoristivost stranice, a to znači više interakcije, više pregleda stranica i više prihoda od oglasa ako je to Vaš izvor prihoda.

Postoji nekoliko vrsta dodatnih servisa i dodataka koje možete koristiti kako bi poboljšali performanse (W3 Total Cache za WordPress , na primjer). No, u konačnici, ne postoji puno toga što možete učiniti ako je sam server spor. SSD hosting dotiče srž problema kao i poboljšanje disk caching izvedbe koju ćete vidjeti kada se koristi zajedno s tim dodacima.

Iako se razlika u vremenu pristupa podacima u odnosu na redovne disk može mjeriti u milisekundama, kada je Vaša stranica pod velikim opterećenjem prometa te milisekunde mogu biti velika razlika!

Pouzdanost

Za razliku od mehaničkih tvrdih diskova koji se mogu lako pokvariti – što je rezultiralo potpunim gubitkom podataka, SSD jednostavno sprječava daljnji pristup pisanja na njihovom kraju rada dok se podaci pohranjeni u njemu još uvijek mogu pročitati. Nedostatak pokretnih dijelova također znači da su manje osjetljivi na udare ili oštećenja vibracijama te imaju i veći raspon operativnih temperatura. Sve ovo znači manju vjerojatnost katastrofalnog gubitka podataka.

To naravno nije izgovor da ne radite samostalno backup svojih stranica na redovnoj osnovi jer će to svakako spriječiti neplanirane scenarije, odnosno havarije.

Razmatranja o okolišu

Kako se prostor za pohranu podataka povećava, važno je da napraviti etički odgovorne odluke o tome kako uštedjeti energiju i napraviti njeno učinkovito korištenje. SSD-ovi troše manje energije nego obični tvrdi diskovi i manje se griju. Potrošnja je oko 80% manja na temelju jednog gigabajta. Na individualnoj razini servera to ne može napraviti veliki utjecaj, ali na skali od cijelih podatkovnih centara, postoje stvarne uštede.

Početi od nule, ili nadograditi kasnije?

Ako imate postojeći hosting paket, primijetit ćete trenutno poboljšanje performansi migracijom na SSD hosting s cijenama koje su gotovo jednake.

Ako ste tek započeli s web developmentom, ne postoji izgovor da se ne odlučite za SSD hosting u startu, ali to ne znači da trebate zanemariti sve ostale aspekte optimizacije web stranica . Svaka smanjena milisekunda vremena je dobra stvar!

Nemaju li SSD diskovi kraći životni vijek od tvrdih diskova?

Ukratko, ne. Čak i najjeftiniji SSD diskovi mogu izdržati konstantno pisanje po disku 10 godina prije nego što se pogoršaju. U prošlosti je bilo normalno da se brzina diska smanji kroz godine korištenja zbog potrebe brisanja ćelija prije upisivanja u njih.

Danas se to ispravilo zahvaljujući TRIM tehnologiji. Operativni sustav će za SSD preventivno izbrisati nekorištene ćelije, tako da se odmah može zapisivati u njih.

Zaključak:

Bolje performanse, brži upiti prema bazi podataka, brži caching – dobitna formula za više posjeta, veću prodaju i veću zaradu. Što čekate? Naručite Vaš SSD hosting!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *